Свинний паштет
Пропорції інгредієнтів:
- свинна підчеревина ㅡ 75%;
- свинна печінка ㅡ 25%.
Приправи (в пропорції на 1 кг відвареного м’яса):
- сушений майоран ㅡ 3 г;
- сушений базилік ㅡ 1 г;
- перець білий мелений ㅡ 3 г;
- мускатний горіх ㅡ 2 г;
- часник ㅡ 2-3 зубчики або 1,5 г сушеного;
- цибуля ㅡ 1 кг;
- олія.
Спосіб приготування:
- 700 грам цибулі очищаємо та кладемо в каструлю, куди наливаємо воду та трішки підсолюємо. Доводимо до кипіння.
- М'ясо та печінку нарізаємо невеликими шматочками і проварюємо в окропі по черзі по 5 хв. З відвареної свинини видаляємо шкіру.
- Залишки цибулі чистимо та обсмажуємо на олії до золотистого відтінку.
- М’ясо й печінку збиваємо в блендері. Додаємо цибулю, спеції та бульйон, який залишився після варіння м’яса, щоб вийшла сметаноподібна маса.
- Банки заповнюємо паштетом приблизно на ¾, оскільки в процесі стерилізації продукт збільшиться в об’ємі.
Консервуємо в автоклаві 40 хвилин при 110 градусах. Після завершення цього процесу банки потрібно перевернути догори дном.
Паштет із курячої та свинної печінки
Інгредієнти:
- заморожена печінка ㅡ 2,8 кг;
- цибуля ріпчаста ㅡ 4 шт.;
- морква ㅡ 4 шт.;
- вершкове масло ㅡ 400 г;
- сіль ㅡ 10 г/кг;
- перець чорний мелений;
- мускатний горіх.
Спосіб приготування:
- Печінку розморожуємо та ретельно промиваємо, чистимо. Пропорція свинної та курячої печінки не важлива.
- Окремо бланшуємо в киплячій воді два види печінки: свинну ㅡ 20 хв., курячу ㅡ 10 хв.
- Цибулю та моркву чистимо і подрібнюємо: цибулю нарізаємо середнiм кубиком, а моркву натираємо на грубій тертці.
- Овочі обсмажуємо на вершковому маслі до готовності.
- Всі інгредієнти пропускаємо через м’ясорубку, а отриману масу ще додатково блендеруємо.
- Додаємо спеції за смаком та ретельно перемішуємо, заповнюємо банки, не докладаючи 3 см до верху.
Банки закриваємо кришками та відправляємо в автоклав. Процес автоклавування за даним рецептом триває 40 хвилин при 110 градусах.
Паштет “Туристичний”
Інгредієнти:
- свинна печінка ㅡ 1,8 кг;
- м’ясо свинне ㅡ 1,8 кг;
- сало ㅡ 5 кг;
- цибуля ріпчаста ㅡ 12 шт.;
- курячі яйця ㅡ 12 шт.;
- сіль ㅡ 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Печінку відварити до готовності та подрібнити в м’ясорубці разом із сирим м’ясом і салом.
- Цибулю очищаємо та пропускаємо через м’ясорубку або дрібно нарізаємо.
- До отриманого фаршу додаємо яйця, сіль і ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси.
Паштет кладемо в банки та закриваємо кришками. Консервуємо в автоклаві 40 хвилин при 110 градусах.
Паштет зі свинної голови
Інгредієнти:
- свинна голова ㅡ 1 шт.;
- свинна печінка ㅡ 1 шт.;
- манна крупа ㅡ 1 ст.;
- цибуля ㅡ 6 шт.;
- курячі яйця ㅡ 7 шт.;
- молоко ㅡ 0,5 л;
- сіль;
- перець чорний мелений;
- спеції за смаком.
Спосіб приготування:
- Голову відварюємо до готовності, охолоджуємо та відділяємо м’ясо від кісток.
- М’ясо, цибулю та сиру печінку пропускаємо через м’ясорубку.
- Молоко кип’ятимо та залишаємо до повного остивання.
- До фаршу додаємо яйця, холодне молоко та манку. А також спеції за смаком та ретельно перемішуємо